טורקמניסטן – הכנות לטיול
ויזה, דרכי הגעה , מתי כדאי לטייל, חיסונים דרושים, ביטחון ובטיחות , קולינריה לבוש, אטרקציות , פסטיבלים ועוד…..
טורקמניסטן – העונה הכי טובה לביקור
טורקמניסטן היא המדינה החמה ביותר במרכז אסיה.
העונה הטובה ביותר בה כדאי לבקר בטורקמניסטן היא באביב – בין אפריל ליוני. או בסתיו – ספטמבר עד תחילת נובמבר.
מומלץ להימנע מלהגיע ביולי ואוגוסט – הטמפרטורות מגיעות ל-C°50 מעלות וכן בין דצמבר למרץ – החורף קר מאוד בצפון, בדרום החורף קר יותר.
טורקמניסטן – ויזה.
יש צורך בויזה בכניסה לטורקמניסטן.
כל המבקרים בעלי ויזת תייר לטורקמניסטן חייבים לשכור את שירותיו של מדריך מקומי.
טורקמניסטן הינה אחת מן המדינות המסוגרות ביותר בעולם. תייר שיבקש לבקר בטורקמניסטן יידרש לשלם סכום שנע בין 75 עד 150 דולר על הבקשה לוויזה, ויוכל לקבל אותה רק אם גורם רשמי / תיירותי מתוך טורקמניסטן הזמין אותו.
תהליך קבלת הויזה הוא ארוך ובעל דרישות ביוקרטיות וכספיות נוספות ואחת מהן היא שחובה לשכור מדריך תיירים מקומי רשמי שייצמד אליכם וכמובן יגבה סכום לא מבוטל עבור השירות.
דרכי הגעה מישראל לטורקמניסטן
אין טיסות ישירות בין ישראל לטורקמניסטן ויש צורך לטוס דרך יעד מקשר.
חברת התעופה הטורקמנית מפעילה טיסות לעיר הבירה אשגבט ממגוון יעדים באסיה ואירופה אבל לא בצורה סדירה . הטיסות הסדירות מגיעות מסין ומטורקיה.
ניתן להגיע לטורקמניסטן גם דרך היבשה דרך מעברי הגבול עם קזחסטן ואזרבייג'ן הפתוחים לתנועת סחורות ואנשים.
טורקמניסטן חיסונים
הרפואה טורקמניסטן די מתקדמת ולכן במקרה של פציעה או צורך רפואי כלשהוא ניתן לקבל מענה טוב בעיקר בערים. מטבע הדברים באזורים הכפריים והמדברים הנגישות למתקני רפואה פחות אפשרית.
המקומיים מקבלים חיסוניים בצורה קבועה כמו בישראל ולכן החיסונים הקיימים שלנו בישראל מספיקים לטיול קצר טורקמניסטן ואין צורך ביותר מזה . במידה ויוצאים לטיולי מדבר והסיכוי לנשיכה על ידי בעלי חיים או עקיצות גבוה יחסית . רצוי לברר בלשכות הבריאות המחוזית לביצוע חיסוניים מתאימים.
טורקמניסטן – שתייה.
מומלץ לשתות מים מינרלים מבקבוקים סגורים. כמובן לא לשתות ישירות ממי נהרות או מעיינות אלא רצוי להרתיח את המים קודם השתייה. ירקות ופירות יש לשטוף עם מים וסבון לפני אכילה או בישול .
טורקמניסטן – ביטחון ובטיחות.
די בטוח להסתובב בטורקמניסטן הן לגברים והן לנשים אך כמובן יש לשמור על אמצעי זהירות המקובלים הקשורים לחפצים יקרי ערך , כסף ודרכונים.
רצוי לבצע ביטוח נסיעות לחו"ל ברמה הסטנדרטית . במידה ויש טיולי ג'יפים, טיסות פנים , רכיבה על סוסים , יש להגדיל את חבילת ביטוח הנסיעות בהתאם.
טורקמניסטן מטבע – מנאט Manat
הדולר בטורקמניסטן הוא המטבע "עובר לסוחר" . לכן רצוי להגיע עם דולרים הכוללים בין היתר שטרות של 5 או עשר דולר ופחות עם סוגי מטבעות אחרים.
יש איסור בטורקמניסטן בתשלום בכרטיסי אשראי ואין כספומטים.
הכלכלה המקומית נותנת עדיפות לתשלום במזומן אם זה בדולר או במטבע מקומי.
ישנו שער חליפין ממשלתי קבוע .
בשוק השחור ניתן לקבל שער חליפין טוב יותר משער החליפין הממשלתי.
יש להימנע מביצוע עסקאות חליפין עם החלפנים (צ'יינג'ים) הרשמיים בבנקים או בבתי המלון כיוון ואז ניתן להפסיד כמעט כ- 75 אחוז מערכו של הכסף ביחס לשער החליפין בשוק השחור.
מומלץ להשתמש אך ורק בביצוע עסקת חליפין מדולר למטבע מקומי אבל פחות בכיוון ההפוך.
כללי התנהגות מומלצים בזמן ביצוע עסקת חליפין :
1/ יש לבצע עסקת חליפין בסכומים עגולים כך ניתן יהיה לחשב טוב יותר את הסכום של הכסף המקומי שעליכם יהיה לקבל.
2/ הפרידו בכיס נפרד בין הכסף שנמצא בארנק לבין הכסף המיועד לביצוע עסקת החליפין והימנעו מהוצאת כל הסכום הכספי שיש לכם בארנק . אם לדוגמא החלטתם על ביצוע עסקת חליפין של 50 דולר . הוציאו את ה- 50 דולר מהארנק והניחו בכיס נפרד וכך במהלך העסקה תוציאו רק 50 דולר מהכיס ולא את כל הארנק.
3/ יש לסכם עם החלפן מה הסכום הכספי בדולר אותו אתם רוצים להחליף ,לסכם על שער המטבע להחלפה ורק אז להוציא את הכסף מהכיס.
טורקמניסטן – תקשורת .
טורקמניסטן קידומת טלפון בינלאומית / 993 +
בטורקמניסטן אין אינטרנט.
טורקמניסטן אזור זמן / UTC +5
הפרשי השעות בין ישראל לטורקמניסטן הם שעתיים לפי שעון קיץ ישראלי ושלוש שעות לפי שעון חורף ישראלי.
טורקמניסטן שפות עיקריות
טורקמנית
רוסית
אוזבקית
טורקמניסטן – עיר בירה –אשחבד (Ashgabat)
טורקמניסטן – מדינות שכנות
קזחסטן ואוזבקיסטן – בצפון
טג'יקיסטן – במזרח
אפגניסטן ואירן – בדרום
הים הכספי – במערב
טורקמניסטן – דתות
אסלאם סוני 89%
נצרות אורתודוכסית 9%
דתות אחרות 3%
טורקמניסטן – עצמאות
בעבר הייתה טורקמניסטן חלק מברית המועצות עד שזכתה בעצמאות ב-27 באוקטובר 1991
טורקמניסטן – קצת רקע
♦מרכז אסיה
מרכז אסיה , אזור גאוגרפי ביבשת אסיה ובעל הגדרות שונות התלויות בגיאוגרפיה, היסטוריה ,קבוצות אתניות , דת, פוליטיקה, פולקלור ותרבויות הקרובות זו לזו אך על פי רוב החוקרים, ועל פי הממשל הסובייטי לשעבר זהו האזור בין הים הכספי לסין המוקף כולו ביבשה ללא גישה ישירה לאוקיינוסים הכולל את המדינות אוזבקיסטן, טג'יקיסטן, טורקמניסטן ,קירגיזסטן וקזחסטן. מדינות אלו הינם בעלות נוף אנושי , תרבותי וגיאוגרפי מגוון ביותר המסעיר את דמיונו של כל מטייל והרפתקן וזאת בשל האותנטיות, התרבות, המאכלים והנוף האנושי המשתנה והאקזוטי וכל מטייל והרפתקן בכל גיל יכול למצוא בה את מה שהוא אוהב . ערים מודרניות בעלות תרבות והיסטוריה של נוודים ויושבי קבע לצד כפרים קטנים בעליחקלאות מסורתית המשמרת את תרבותם של ממלכות קדומות.
♦היווצרותה של דרך המשי האנושית
מיזוג יוצא דופן ונדיר של נוף פראי הכולל בתוכו מדבריות בעלות טמפרטורות לוהטות בקיץ וקפואות בחורף וזאת לצד פסגות מושלגות וקרחוני עד , מפלי מים , עמקים פוריים , אגמים אלפינים , נהרות רחבי ידיים וערבות אין סופיות המשובצות בנוודים רועי צאן סוסים וגמלים. כל זה היווה חיץ ,מאתגר מאוד למעבר ,בין סין במזרח לאירופה במערב . בין שני העולמות הלכה והתפתחה לה 'דרך המשי' , הארוכה בדרכי המסחר של העולם הקדום .
'דרך המשי' הייתה אלומת דרכים . דרכה עברו צבאות, עמים , שבטי נוודים ,שליחים דיפלומטים, סחורות, נוסעים, עבדים ושפחות , אומנים, טכניקות , בעלי מקצוע, חוקרים , עולי רגל , נזירים , שפות, דתות, פילוסופיות ורעיונות. שיירות הגמלים נשאו על גבם סחורות ומוצרים מסין כשפניהם מערבה דרך מדבריות גובי וטקלמקן ונאות המדבר אל מרכז אסיה ,שם חצו את הרי פמיר וטיאן שן האדירים, התמודדו עם תנאי אקלים קיצוניים, והתקפות של שודדים ויושבי דרכים , השיירות הגיעו לסמרקנד, בוכרה, חיווה, איסטנבול ורומא. וגם לארץ ישראל, למצרים ,סוריה ,טיבט הודו ועירק.
לאורכה של 'דרך המשי' התפתחה היסטוריה אנושית בת אלפי שנים, ואוכלוסייה מגוונת ועשירה, באמונות, דתות ולבוש שהם שילוב של מזרח ומערב קדום. התרבות והאומנות הסינית משובצת עד היום בתרבות ההלניסטית ובמיעוטים שמקורם 'בדרך המשי'. קיסמה של 'דרך המשי' היא סיפור מסתורי שבו 'רב הניסתר על הנגלה' הכולל גם את סיפורה של ממלכת הכוזרים, המוזכרת בספרו של יהודה הלוי, ועל פי מקורות יהודיים ומוסלמיים אימצו הכוזרים את היהדות. היקף הגיור , הנסיבות של גיורם , זמן ההתגיירות מצויים במחלוקת מחקרית.